Felvételi tájékoztató a Jaschik Álmos Művészeti Szakképző Iskola képzéseire

postacím: 1097 Budapest, Illatos út 2-4.
telefon: 06-1-282-66-45




A. 8. ÉVFOLYAMOT VÉGZETTEKNEK:

Iskolánkban a kerettantervre alapozott tartalommal - heti 40 órás tanítási rend szerint - párhuzamos művészeti oktatás zajlik, amelynek képzési formája 4+1 év. A pedagógiai programunkban foglaltak szerint az itt tanuló diákok az angol vagy a német nyelv tanulása között választhatnak.
Az érettségi előtti négyéves képzésben párhuzamosan fut az általános műveltségi felkészítés („közismeret”) és a szakmai (művészeti) oktatás. Az érettségi utáni egy évben szerzi meg a tanuló a szakmai bizonyítványt, de ekkor már csak művészeti szakmai felkészítésben vesz részt.



A TANULÓK FELVÉTELÉNEK FELTÉTELEI:

legalább közepes általános iskolai tanulmányi eredmény,
egészségügyi alkalmasság,
eredményes központi felvételi,
az iskolánkban lebonyolított sikeres szabadkézi rajzvizsga, mely három részre tagolódik:

első feladat: csendélet rajzolása A3-es méretben fekete-fehér technikával ( grafitrajz, szénrajz, krétarajz, stb.).
Időtartam: 2 óra

második feladat: csendélet vagy portré rajzolása A3-as méretben színes technikával ( aquarell, porpasztell, olajpasztell, tempera, szinesceruza, stb.)
a SZOBRÁSZ SZAKRA jelentkezőknek mintázniuk kell a színes technika helyett, agyagot illetve mintázófát az iskola biztosít.
Időtartam: 1 óra.

harmadik feladatkör: hozott otthoni munkák bemutatása ( 10-15 tanulmányrajz illetve plasztikus szakokra jelentkezőknek szobrok, kerámia munkák vagy azok fotói)
Időtartam: a felvételi vizsga közben folyamatosan 10-15 perc / fő.

Az Iskola ebben az évben is indít F E L V É T E L I ..E L Ő K É S Z Í T Ő tanfolyamot a 7-8. osztályos tanulók számára, melynek célja a jelentkezők széleskörű rajzi felkészítése a majdani, minél sikeresebb felvételire, illetve a szakok megismertetése a diákokkal.
Jelentkezési lehetőség az iskola telefonszámán: 06-1-282-66-45



AZ ÉRETTSÉGI UTÁNI FELVÉTELRE JELENTKEZÉS FELTÉTELEI:
Az itt folyó érettségi utáni szakmai végzettséget adó (OKJ) képzések országos beiskolázásúak. A tanulók az érettségi után két tanév alatt, nappali rendszerű képzésben készülnek fel a szakmai vizsgára. A négy félévben az oktatás heti 35 óra, naponta 7 óra átlag tanórával.
Az intézménnyel tanulói jogviszonyban álló fiatalok számára az első szakma tanulása és a szakmai vizsga is ingyenes.
a második szakma megszerzése, vagy a 21. életév betöltése esetén azonban térítési díjat kell fizetni.
szeptember 1-jéig érettségivel befejezett középiskolai tanulmányok igazolása
jelentkezési lap az iskola titkárságán szerezhető be személyesen vagy megcímzett és felbélyegzett válaszborítékkal, vagy letölthető az Internetről: http://www.dekoratoriskola.hu/, vagy http://www.jaschikmuveszeti.hu/


A VIZSGA LEBONYOLÍTÁSA:

Képgrafika: Rajz 4 tanóra ceruza tárgykompozíció, csendélet színkompozíciós feladat, elbeszélgetés és mappában hozott otthoni munkák bemutatása.

Alkalmazott grafika: Rajz 4 tanóra ceruza tárgykompozíció, csendélet színkompozíciós feladat, elbeszélgetés és mappában hozott otthoni munkák bemutatása.

Díszítőfestő: Rajz 4 tanóra ceruza tárgykompozíció, csendélet színkompozíciós feladat, elbeszélgetés és mappában hozott otthoni munkák bemutatása.

Díszítőszobrász: Portré, ill. figurális rajztanulmány, szobrász díszítőelem, plasztika szabadkézi rajzolása, díszítőelem mintázása, elbeszélgetés és mappában hozott otthoni munkák bemutatása.

Kőszobrász: Portré, ill. figurális rajztanulmány, szobrász díszítőelem, plasztika szabadkézi rajzolása, díszítőelem mintázása, elbeszélgetés és mappában hozott otthoni munkák bemutatása.

Üvegműves: Rajz 2 tanóra csendélet rajzolás, színes sorminta tervezés és festés, elbeszélgetés és mappában hozott otthoni munkák bemutatása.

A dekoratőr felvételi vizsga tárgya: (egy napos)
Rajz:
2 óra
Csendélet látvány utáni perspektivikus szabadkézi rajza
30 pont
Tervezés:
2 óra
A kompozíciós készséget, színérzéket, ötletgazdagságot, színvilágot, a gondolatot, a léptékhelyességet vizsgálja. Tárgy, ill.cselekvő alak emlékezetből való megjelenítése.
30 pont
Műv.tört.:
1 óra
Szabó Attila: Művészettörténet vázlatokban és képekben alapján – tájékozottság mérése feladatlappal; a tankönyv alapján műfelismerés és összefüggések leírása.
20 pont
Tárgykompozíció
1 óra
Tárgykompozíció készítése rendelkezésre álló tárgyhalmazból; stílus, hangulat, térérzék, a készített kompozíció vázlat
20 pont

Az elérhető pontszám: 100; a legtöbb pontot elérők nyernek felvételt. Dekoratőr keretszám: 56 fő.
A felvételi vizsgán minden feladatot 2-3 szaktanár bírál el, ennek alapján javasol a felvételi vizsgabizottság.